Acoustic Force - лого
Имаш въпроси?

Звукоизолация плувен басейн в жилищен комплекс

Предизвикателството

“Планекс Инвест” ООД е инвестиционно-консултантска компания, специализирана в експлоатация, управление и поддръжка на градски, ваканционни имоти и бизнес сгради. Тази компания се свърза с екипа на Acoustic Force, като поиска от нас да направим обследване на предизвикателно и доста нестандартно оплакване, отправено от техен клиент. Проблемът е възникнал в проектиран и изпълнен от тях модерен жилищен комплекс “Акварел” в гр. Варна. Оплакването е подадено от жители на апартамент, който е разположен на последния етаж от жилищната кооперация.

 

 

Обитателите се оплакват от нискочестотни шумове, идващи от плувен басейн, който се намира на ниво минус две в жилищната сграда. Задачата за нашите специалисти наистина беше любопитна и налагаше индивидуален подход и изготвяне на план с конкретни стъпки, които да помогнат за ограничаване на неприятните звуци, нарушаващи спокойствието на хората.

Нашето решение

Постъпилото задание към екипа на Acoustic Force беше необичайно, тъй като очакваното звуково ниво в плувения басейн не е с високи стойности, а отделно шумът трябва да преодолее шест етажа, т.е няма видими индикации за наличие на подобно оплакване.

 

Ето как подходихме: Свързахме се със своя клиент и поискахме цялата проектна документация, за да обследваме всички възможни пътища на този нетипичен звук, идващ от басейна. След като я получихме, направихме подробен анализ на всичко, описано в нея. Следващата стъпка беше да посетим мястото. Екипът на Acoustic Force извърши измерване на звуковите нива в реална обстановка. При измерването не отчетохме надвишаване на нормативните изисквания.

 

Беше отчетен обаче един субективен факт – наличие на звук, който е в обхвата на чуваемия спектър на хората. Всички данни, които събрахме, ни дадоха по-ясна представа как да подходим. Благодарение на направената обективна оценка на ситуацията, се заехме с  изготвянето на проект за откриване и анализиране източника на звука, както и възможни пътища за намаляването му.

Изпълнението

След обстоен анализ и проверка на всички възможни варианти направихме заключение, че са възможни две причини за шума:

Първата е предаването на звука през канализационни и въздуховодни тръби, които се качват от плувния басейн до последния жилищен етаж;

Втората възможна причина беше поставеният опънат таван, който работи като резонансен “усилвател” на ниски честоти, или т.нар. “барабанен” ефект.

 

Въз основа на вероятните причини, предложихме конкретни мерки за звукоизолацията плувения басейн, за да се редуцират нивата на неприятен шум. Нашите предложения включваха:

Последователно отстраняване на причините, което цели да бъде елиминирано предаването на звукови вълни до жилищния етаж;

Да се изградят шумоизолационни куфари на тръбите;

Да се премахне опънатият таван при плувния басейн.

 

По този начин екипът ни за пореден път даде полезни съвети и набеляза конкретен план за звукоизолация, изпълнението на който гарантирано ще допринесе за комфорта на обитателите на апартамента, чието спокойствие е нарушено от нискочестотни шумове, предизвикани от плувения басейн. Като експерти с доказан опит в сферата на звукоизолацията, нашата основна цел е да даваме конкретни и ясни решения относно всякакви проблеми, свързани с шума.

Свържете се с нас

имейл - икона

Имейл адрес

info@acousticforce.bg

адрес - икона

Адрес

ул. „Русалийски проход“ 1B, 1407, гр. София

Направи запитване