Acoustic Force - лого
Имаш въпроси?

Шумоизолация Сграден Фонд МОЛ Плаза

Предизвикателството

Мундус Сървисиз АД е най-голямата компания в България, която предоставя интегрирани фасилити услуги в областта на управлението и поддръжкаа на сграден фонд.

 

Оборотът на групата е над 30 млн. лв., обслужва площи с размер над 3 млн. кв. м., разполага с над 4 000 обекта, а в национален мащаб има покритие от 8 регионални офиса. Стратегията на компанията е непрекъснат растеж, като предоставя на своите клиенти висококачествени услуги.

Нашето решение

Тези ценности и обща стратегия свързат компанията с нас. Те ни потърсиха за помощ и съдействие относно възникнал още преди четири години проблем. Мястото е град Пловдив, МОЛ Плаза, където, разположените на покрива климатични и екосистеми, не кореспондират със задължителното отстояние от съседни сгради и по този начин произвеждат шум, в нива възпрепятстващи тишината и спокойствието на живущите. Допълнителен утежняващ фактор е височината на сградите, които са на по-ниско ниво от това на покрива на МОЛ Плаза.

При изследването на проблема е установено, че част от въздуховодните системи нарушават ритъма на живот на обитателите на жилищна сграда, разположена на по-малко от 10 метра. Чрез итерации в климатизацията също е установено критично увеличаване на шума, при повишаване на външната температура и по-сухо време. Направен е изводът, че две от климатичните тела трябва да бъдат заменени и обезшумени.

Acoustic Force предприе необходимите действия и мерки за обезшумяване, проектиране и изграждане на кулисни шумозаглушители. Проектирането включваше както дейности по монтаж и изработка на налични кулисни заглушители, така и изготвяне на прогноза за очакваното понижение на звука след предприетите мерки.

След представяне на проекта и неговата оптимизация, Мундус Сървисиз АД, нашият клиент, взе решение да ни възложи тази задача. Важно е да отбележим и срока, в който трябваше да се справим – твърде съкратен поради неблагоприятните метеорологични условия. Дейността ни съвпадна с разгара на лятото, когато температурите налагат поддържане на добра вентилация на въздуха в помещенията, чрез отварянето на прозорците в сградата.

 

Acoustic Force прие предизвикателството и в рамките само на 2 седмици изработи и достави кулисните шумозаглушители, а за 2 дена извърши техния монтаж.

 

Заглушителите бяха с големи мащаби, с размери на отвора 2,20 х 1,50 м. Всичко беше доставено и сглобени на място, защото достъпът до покрива беше ограничен. Нямахме възможност за едновременно производство и за монтаж. Затова трябваше да сглобим всяка част отделно и да я качим на срещуположния край на покрива, от където тя да бъде пренесена до конкретното място, на което ще се монтира. 

 

Монтажните дейности бяха ограничени до 14 ч., поради достигане температура на ламарината до 100 градуса. Така графикът беше изместен, като стартираше в 05:00ч. и приключваше в 16:00 ч. Първият ден от монтажните дейности беше логистичен, като всички материали бяха доставени, качени на покрива и приготвени за  монтаж.

 

Същинският монтаж се извърши на следващия ден – от 06:00ч до 14:00ч. За всички монтажни работи бяха доставени и монтирани допълнителни усилващи конструкции, както и самите заглушигели. По време на монтажа можеше да се влезе в кабината и да се усети ефектът.

Изпълнението

След като завършихме монтажа, направихме измервания на постигнатите резултати. Те отчетоха дори по-голям ефект от очаквания. Измерените децибели бяха много по ниски спрямо проектирания и прогнозирания шум. Резултатът беше намаляване с 10 – 12 децибела след поставянето на заглушителите.

Клиентите ни от Мундус Сървисиз АД бяха изключително впечатлени и удовлетворени от нашата работа, а жителите на сградата в непосредствена близост вече имаха възможност за сън на отворен прозорец и достъп до свеж въздух.

Свържете се с нас

имейл - икона

Имейл адрес

info@acousticforce.bg

адрес - икона

Адрес

ул. „Русалийски проход“ 1B, 1407, гр. София

Направи запитване