fbpx

Музикално студио – Роберто Николов

image

Задание на клиента - Акустика на студио на Роберто Николов

Робин Николов още познат като Роберто Николов участва в Гласът на България През 2019 г. в отбора на Михаела Филева и стигна до полуфинал. Той изразява себе си чрез музика. Мечтае за собствени студио, в което да записва авторски песни.

Как подходихме

След препоръка на наши клиенти, Роби Николов се свърза с Acoustic Force с идеята да си изгради първото си студи. Процесът по избирането на помещение беше дълъг, като той предварително преди да наеме своето помещение се посъветва с нашите специалисти акустици дали помещението отговаря на необходимите изисквания за акустика ,която да е оптимална.

След отхвърлянето на две помещения, Acoustic Force и Робин Николов се спряха на сегашното помещение, което се намира в сградата на кинодейците в гр. София.

Помещението беше бившо звукозаписно студио, като част от стените бяха покрити с акустична вата. За съжаление тя не беше професионално и задължително се наложи акустиката да бъде донастроена.

Първоначалните измервания, които екипът ни направи бяха свързани с избора на позиция, в която ще бъде разположена техниката и съответна суит спота, мястото на което стои оператора.

След три терации беше избрано мястото, което е по късата страна, защото то показа най-малко проблемни зони в суит спота.

След направа на измерванията се наложи анализ на помещението и проектиране на ниско честотни бас трапове на 50 Hz и 75 Hz плюс допълнителни широколентови панели.

image

Финални резултати

За да може самото студио да бъде преведено във вид бяха отправени следните препоръки към Робин: стените, по които имаше вата да бъдат облечени и претапицирани с плат; тавана да бъде допълнително акустично третиран, като над панелите с вата да бъде поставен допълнително количество акустична вата, а по стените да бъдат изработени и поставени ниско честотните панели. Предимство на ниско честотните панели е, че могат да бъдат пренеси във всяко едно ново помещение, а инвестицията за ватата и тапицирането да бъде минимална. Допълнително, за да си гарантира спокойствието, че студиото има добра шумоизолация, Робин поръча шумоизолационна врата.

Процесът по производството, доставката и монтажа беше кратък. Тапицирането на стените беше изключително лесно, а за направата и монтажа на панелите бяха използвани иновативни подходи, чрез които да не бъде нарушавана цялостта на акустичното третиране по стените. Панелите бяха поставени на стойки, които могат да се вземат във всеки един момент от залата. След цялостният монтаж препоръчахме на Робин да сложи лед осветление и ленти, които щяха да му гарантират необходимият комфорт. Когато студиото беше завършено, направихме финални измервания и настройки на системата и резултатите бяха отлични. Честнотните характеристики бяха изравнени, а звука, който възпроизвеждаха на суит спота беше уникален. Благодарим на Робин Николов за доверието!

image
image
image

КАКВО СПОДЕЛЯ КЛИЕНТЪТ СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА ПРОЕКТА