fbpx

Звукоизолация със система Nivelator Sound

image
  • Клиент:Частен клиент
  • Категория:Жилищни сгради
  • Дата:2021 г.
  • Статус:Завършен
  • Вид услуга:Консултация и изпълнение на звукоизолация
  • Локация:гр. София, България

Звукоизолация на жилищен таван

Използваната система и при звукоизолацията на двата тавана е Нивелатор Саунд. Специфично за нея е, че запазва максимално височината на помещението. Системата предлага минимална плътност от 6 см., измерена от най-ниската точка на тавана.

За извършване на монтажа, първата стъпка е подготовка на тавана. За тази цел се определя най-ниската му точка и неговата денивелация.

Следваща стъпка е разчертаване на конструкцията и определяне на начина на поставяне на профилите – по дължина или по тяхната къса страна. Тук необходимо условие е спазването на разстояние между профилите от 50 см., а разстоянието между самите окачвачи не трябва да преминава извън интервала между 70 см. и 80 см., спрямо ширината на тавана.

Звукоизолационна система Nivelator Sound

След като се разчертае конструкцията, се прави маркиране на мястото на окачвачите. Използва се за пробив бургия Ø-6 за дюбели с размер 6 мм. х 50 мм., а самите окачвачи се поставят с винтове с размер 6 мм. х 40 мм. Окачвачите допускат денивелация около 1 см., но при необхонсимост от по-голям размер се поставят допълнителни подложки, чрез които системата да бъде нивелирана допълнително.

Четвъртата стъпка при звукоизолацията е поставяне на акустична отделителна лента по стените. Нейната функция е да отдели U-образния профил от стените.

След поставянето на окачвачите, се поставя U-образният профил и обкантващата лента, и се поставят CW профилите, като се използва техника на „прищракване“.

Тези профили са изработени специално за системата Нивелатор Саунд и имат минимална дебелина от 1,8 см.

От изключително значение е да се обърне внимание на нивелацията на системата. При поставянето й, е необходимо средата на профила да бъде точно на оста през 50 см. Това ще предотврати появата на разминаване при поставянето на първия слой гипсофазер.

След поставянето на конструкцията се поставя и ватата. В разглеждания от нас случай тя е с дебелина от 2 см. е се поставя от горната част на профилите. За да бъде максимално запълнена въздушната междина е необходимо добре да бъде изрязано около самите окачвачи. Разстоянието между ватата и плоскостта трябва да бъде в размер точно 1,5 см., за да се повиши съпротивлението на въздухопреминаване.

След поставянето на ватата следващият етап е поставяне на гипсофазерни плоскости. Техните размери варират от 1,50 м. х 1 м. до 2 м. на 1,20 м. Поставят се винаги по дължина (тяхната по-дълга страна), така че да съответстват на конструкцията.

След поставянето и на гипсофазера, всички отчупени ръбчета и фуги се запълват и опушват с гипсово лепило, до получаване на монолитна плоскост. Тя ще възпрепятства преминаването на звуковата вълна.

След завършване и на този етап следва предпоследният етап, на поставяне на мембраната и гипскартона. Има различни техники за поставянето им. В представения от нас случай, мембраната се поставя на гърба на гипскартона, след което те се вдигат заедно и захващат за конструкцията.

С цел избягване на напуквания и усилване на здравината на тавана, гипскартона задължително трябва да се разминава във фугите с гипсофазера.
image

Финални резултати

При последния етап от поставянето на звукоизолация на таван, работата завършва с дейности по шпакловане, фугиране и отново шпакловка.

image
image
image

КАКВО СПОДЕЛЯ КЛИЕНТЪТ СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА ПРОЕКТА

Разгледайте и другите ни проекти.